Het verschil tussen een studentchauffeur, privéchauffeur en directiechauffeur

DriveMe

In het web van chauffeursdiensten en chauffeurs services is het misschien niet altijd even duidelijk wie wat doet. Met dit artikel zullen we daar duidelijkheid aan geven.

Privéchauffeur

De privéchauffeur is de verzamelnaam voor bestuurders die graag voor andere personen rijden en exclusief tot hun beschikking staan tijdens de duur van een opdracht. Op ons platform staan alleen ZZP chauffeurs, dat is een van de vereisten die wij hebben. Ze werken via ons Platform als freelancers. De chauffeur kan dit vrijwillig doen, maar doorgaans zal hij/zij er een vergoeding voor willen hebben. De chauffeurs die er een vergoeding voor willen hebben zullen dit doen vanuit een dienstverband voor een chauffeursbedrijf (bedrijven zoals E-Drivers privéchauffeurs of Rent A Bob) of zullen dit doen vanuit het zelfstandig ondernemerschap. De zelfstandige ondernemers hebben dikwijls voor een deel eigen opdrachtgevers en vullen dit aan met klussen voor reguliere chauffeursbedrijven.

De studentchauffeur

Chaufferen tijdens de studieperiode is voor veel studenten dé ideale bijbaan. De werktijden zijn gunstig, de verdiensten (waaronder fooien) zijn vaak aantrekkelijk, er wordt gereden in mooie auto’s en vaak kan er worden gestudeerd tijdens de opdracht omdat er wachttijden zijn.

Om deze reden is het aanbod studentenchauffeurs groot. Ook kom je als student in contact met interessante opdrachtgevers die weer goed zijn voor het netwerk en die later van waarde kunnen blijken bij het zoeken van een stageplaats of vaste baan. Het enige dat je – als student zijnde – nodig hebt om dit vak uit te oefenen is een rijbewijs, goede wagenbeheersing en verkeersinzicht en een pakje verantwoordelijkheidsgevoel inclusief sterke sociale antenne. Studentenchauffeurs vind je veel (in loondienst/oproepcontract) bij reguliere privéchauffeursbedrijven met tarieven vanaf € 20,- ex btw per uur. Door de aangescherpte arbeidswetgeving zal het aantal studenten dat via de KvK is ingeschreven als ZZP chauffeur sterk stijgen. Platforms als DriveMe werken uitsluitend met ZZP chauffeurs. Bij DriveMe platform liggen de tarieven (veel) lager dan bij reguliere chauffeursbedrijven.


De Senior Driver / pensionado

Deze chauffeur is net als de studentchauffeur een niet gecertificeerde privéchauffeur, maar bevindt zich aan de andere zijde van het carrièrespectrum. Deze chauffeur heeft een gepensioneerde leeftijd bereikt maar vindt het nog té leuk om te werken. De Senior Driver heeft – net als de studentchauffeur – een grote affiniteit met auto’s en autorijden. Senior Drivers worden dikwijls ingezet als hiker, maar zijn ook te boeken via het DriveMe platform. Je vindt ze doorgaans in de comfort klasse.

De directiechauffeur / Business klasse

Met een directiechauffeur heb je de professional achter het stuur. Het is de privé chauffeur die van autorijden zijn vak heeft gemaakt. Deze chauffeur is opgeleid bij een verkeersschool of een opleider als Bruseco en is geëxamineerd door het CBR of DEKRA gecertificeerde instantie.

Directiechauffeurs werken voor bedrijven en Overheidsinstanties via vaste (directe) dienstverbanden of worden hier gedetacheerd door chauffeursbedrijven. Nederland kent bovendien een groot aantal ZZP D1 directiechauffeurs die zichzelf bedruipen via eigen opdrachtgevers en deze opdrachten waar mogelijk aanvullen met opdrachten voor chauffeursbedrijven. Er zijn verschillende ‘gradaties’ in het directiechauffeursdiploma. De directiechauffeur start met het D1 diploma en kan dit aanvullen met het D2 certificaat. Bij deze aanvullende opleiding komt ook een deel persoonsbeveiliging en meer uitvoerige routeplanning kijken. De directiechauffeur met het D3 certificaat is naast privéchauffeur een echte beveiliger en let op alle veiligheidsrisico’s die de opdrachtgever mogelijk kan lopen, tot en met cybersecurity aan toe. Bij de D4 opleiding voor veiligheidschauffeur volgt de directiechauffeur nog aanvullende modules met gepantserde voertuigen. Dit zijn de chauffeurs die ingezet kunnen worden bij o.a. het koningshuis.

Welke chauffeur kan geboekt worden via DriveMe?

In het platform van DriveMe vind je ieder van de omschreven chauffeurstypen; dus van student chauffeur tot en met directiechauffeur. De D2 directiechauffeur is momenteel de hoogst gekwalificeerde privéchauffeur  in het platform.

Omdat DriveMe de totstandkoming faciliteert van de overeenkomst met de privéchauffeur en geen marge maakt op de uurtarifering van de liggen de chauffeurstarieven te allen tijde een stuk lager dan in de markt bij reguliere chauffeursbedrijven wordt gerekend.

Interesse om een chauffeur te boeken? Via het platform van DriveMe kon je eenvoudig in contact met alle verschillende typen chauffeurs.Door: Jeroen van der Kamp