Het verschil tussen een studentchauffeur, privéchauffeur en directiechauffeur

DriveMe

In het web van chauffeursdiensten en chauffeurs services is het niet altijd even duidelijk wie wat doet. Met dit artikel geven we inzicht in:

  • de privéchauffeur
  • de studentchauffeur
  • de pensionado
  • de directiechauffeur

Privéchauffeur

De privéchauffeur is de verzamelnaam voor bestuurders die graag voor andere personen rijden en exclusief tot hun beschikking staan tijdens de duur van een opdracht.

De chauffeur kan dit vrijwillig doen, maar doorgaans zal hij/zij er een vergoeding voor willen hebben. De chauffeurs die er een vergoeding voor willen hebben zullen dit doen vanuit een dienstverband voor een chauffeursbedrijf (bedrijven zoals E-Drivers privéchauffeurs of Rent A Bob) of zullen dit doen vanuit het zelfstandig ondernemerschap. De zelfstandige ondernemers hebben dikwijls voor een deel eigen opdrachtgevers en vullen dit aan met klussen voor reguliere chauffeursbedrijven.

Op het platform van DriveMe staan uitsluitend ZZP chauffeurs. Het zijn dus ondernemers. En die werken niet voor DriveMe. Maar voor jou.

Tarieven Privé Chauffeur

DriveMe beschikt over een netwerk van enthousiaste en gedreven zelfstandige privéchauffeurs. Om deze dienstverlening toegankelijk te houden starten de tarieven in de economy klasse bij € 12,50 ex btw per uur. Het gemiddelde tarief bedraagt € 16,50 ex btw.

Benieuwd naar jouw ritprijs? Download de app en geef je rit op. Bevalt de prijs? Dan komt het reserveren daarna.

Economy

vanaf € 14 per uur

Minimale afname: 3 uur

Bekwame privéchauffeur
Rijbewijs: 0-3 jaar
Vanaf prijzen, ex btw
Boek een rit

Comfort

vanaf € 17 per uur

Minimale afname: 3 uur

Ervaren privéchauffeur
Rijbewijs: > 3 jaar
Vanaf prijzen, ex btw
Boek een rit

Business

vanaf € 20 per uur

Minimale afname: 3 uur

Gecertificeerde directiechauffeur
Rijbewijs: > 3 jaar
Vanaf prijzen, ex btw
Boek een rit

De studentchauffeur

Chaufferen tijdens de studieperiode is voor veel studenten dé ideale bijbaan. De werktijden zijn gunstig, de verdiensten (waaronder fooi) zijn vaak aantrekkelijk en er wordt gereden in mooie auto’s. Wachttijd tussen het rijden door wordt vaak gewillig opgevuld met studeren. Om deze reden is het aanbod studentenchauffeurs in Nederland groot. Ook kom je als student in contact met interessante opdrachtgevers die weer goed zijn voor het netwerk en die later van waarde kunnen zijn bij het zoeken van een stageplaats of vaste baan. Het enige dat je – als student zijnde – nodig hebt om dit vak uit te oefenen is:

  • een rijbewijs
  • goede voertuigbeheersing
  • verkeersinzicht
  • verantwoordelijkheidsgevoel
  • een goede sociale antenne
  • een fijne set normen en waarden

Er zijn nogal wat aanbieders in Nederland. We hebben een overzicht van bedrijven en tarieven gemaakt. (link opent in nieuw tabblad.)

Verschuiving naar ZZP

Door de aangescherpte arbeidswetgeving zal het aantal studenten dat via de KvK is ingeschreven als ZZP chauffeur sterk stijgen. Platforms als DriveMe werken uitsluitend met ZZPers, hanteren een ander businessmodel en zijn daardoor voordeliger.

Studentchauffeur

De Senior Driver / pensionado

Deze chauffeur is net als de studentchauffeur een niet gecertificeerde privéchauffeur, maar bevindt zich aan de andere zijde van het carrièrespectrum. Deze chauffeur heeft een gepensioneerde leeftijd bereikt maar vindt het nog té leuk om te werken.

De Senior Driver heeft – net als de studentchauffeur – een grote affiniteit met auto’s en autorijden. Senior Drivers worden dikwijls ingezet als hiker, maar zijn ook te boeken via het DriveMe platform. Je vindt ze doorgaans in de comfort klasse.

De directiechauffeur

Met een directiechauffeur heb je de professional achter het stuur. Het is de privéchauffeur die van autorijden zijn vak heeft gemaakt. Deze chauffeur is opgeleid bij een verkeersschool of een opleider als Bruseco en is geëxamineerd door het CBR of DEKRA gecertificeerde instantie.

Directiechauffeurs werken voor bedrijven en Overheidsinstanties via vaste (directe) dienstverbanden of worden hier gedetacheerd door chauffeursbedrijven. Nederland kent bovendien een groot aantal ZZP D1 directiechauffeurs. Ze verdienen hun inkomen via eigen opdrachtgevers en vaak met aanvulling van opdrachten van chauffeursbedrijven.

Directiechauffeur D1, D2, D3

Er zijn verschillende ‘gradaties’ in het directiechauffeursdiploma. De directiechauffeur start met het D1 diploma en kan dit aanvullen met het D2 certificaat. Bij deze aanvullende opleiding komt ook een deel persoonsbeveiliging en meer uitvoerige routeplanning kijken. De directiechauffeur met het D3 certificaat is naast privéchauffeur een echte beveiliger en let op alle veiligheidsrisico’s die de opdrachtgever mogelijk kan lopen, tot en met cybersecurity aan toe. Bij de D4 opleiding voor veiligheidschauffeur volgt de directiechauffeur nog aanvullende modules met gepantserde voertuigen. Dit zijn de chauffeurs die ingezet kunnen worden bij o.a. het koningshuis.

Welke privéchauffeur kan geboekt worden via DriveMe?

Op het platform van DriveMe vind je ieder van de omschreven chauffeurstypen; dus van studentchauffeur tot en met directiechauffeur. De D2 directiechauffeur is momenteel de hoogst gekwalificeerde privéchauffeur  in het platform.

DriveMe rekent bij jouw boeking € 7,50 aan boekingskosten. Er wordt geen marge gemaakt bovenop het uurtarief van de chauffeur. Dus wat je ziet is wat je krijgt en bovendien voordeliger dan bij reguliere chauffeursdiensten in Nederland.

Interesse om een chauffeur te boeken? Via het platform van DriveMe kon je eenvoudig in contact met alle verschillende typen chauffeurs.

DriveMe App

Scan en download
de DriveMe app

of open de desktop app

Download de app
DriveMe App
DriveMe in de Appstore
DriveMe in de Playstore

Door: Jeroen van der Kamp