De studenten chauffeur. Een verstandige keuze?

De Privéchauffeur

Vraag een ‘topbestuurder’ naar zijn vroegere bijbaantjes en de kans is aanzienlijk dat hij privéchauffeur is geweest tijdens zijn studie. De bijbaan van studenten chauffeur geniet grote populariteit onder jongeren. Het werk als studentchauffeur is goed te combineren met de studie en het rijden in luxe wagens wordt eveneens als een groot pluspunt gezien. Maar is een dure auto wel in vertrouwde handen bij zo’n jong iemand? En hoe gaat het verder in zijn werk?

Het aanbod

Studentenchauffeurs zijn er in overvloed. In Nederland zijn er talloze bedrijven waar een studenten chauffeur te boeken is. Bekende voorbeelden zijn Easyway, D&B Mobility en E-Drivers. Maar er zijn ook grote aantallen ‘kleinbedrijven’ die studentchauffeurs aanbieden. Ze zijn voortgekomen uit de studententijd waarbij de ondernemers in spe werd gevraagd om chauffeursdiensten te verlenen.

De kwaliteit

Door het versnipperde aanbod lijkt het logisch dat er segmentatie binnen de grote groep studentchauffeurs is. Want een student van 19 met beperkte rijervaring is een ander type privéchauffeur dan de jongen (of dame) van 24 die eveneens vanaf zijn/haar 19de jaar autorijdt. Maar toch werkt de praktijk anders. Bij de verschillende aanbieders van studentenchauffeurs is één type studenten chauffeur te boeken en tegen een vast tarief. Weet je als opdrachtgever of boeker wat voor chauffeur je zal krijgen? Het antwoord is negatief. Maar je betaalt wel een vast tarief voor jouw studenten taxi en je mag je afvragen of dat wel zo terecht is. De kanttekening die gemaakt moet worden is dat E-Drivers slechts chauffeurs van 21 jaar en ouder inzet.

Economy vs comfort

Omdat de kwaliteit van studentenchauffeurs (landelijk gezien) grote verschillen vertoont heeft DriveMe ervoor gekozen om de studentchauffeurs op te delen in twee segmenten; de economyklasse en de comfortklasse. Het verschil zit ‘m in de rijervaring en chauffeurskwaliteit. Een privéchauffeur in de economyklasse kan absoluut autorijden – laat dat duidelijk zijn – maar hij zit nog niet op het niveau van een studentchauffeur in de comfortklasse. De chauffeur in de comfortklasse heeft al een behoorlijk aantal kilometers als privéchauffeur op zijn naam staan. Dit verschil in ervaring zie je terug in de prijs (de economyklasse is het voordeligste), maar niet in de ambitie van de chauffeurs. De kans is aanwezig dat een chauffeur in de economyklasse een grotere ambitie heeft om een vlekkeloze rit neer te zetten.

De tarieven

De chauffeurs in de economyklasse hebben een tariefstelling tussen de € 12,50 en € 16,- ex btw per uur. De chauffeurs in de comfortklasse hebben een tarief dat ligt tussen € 16,- en € 20,- ex btw per uur. En voor de beeldvorming: de reguliere chauffeursbedrijven in Nederland rekenen tarieven vanaf € 20,- ex btw per uur. (Welkomstaanbiedingen laten we buiten beschouwing.)

Wat maakt DriveMe anders? En beter?

Bij DriveMe plaats je jouw opdracht op het platform waarop studentchauffeurs in heel Nederland op aangesloten zijn. Ze zien jouw ritopdracht en schrijven zich erop in wanneer ze jou willen rijden. Daarna ligt de bal weer bij jou. Want in tegenstelling tot de reguliere chauffeursbedrijven, waar je maar moet afwachten wat voor type chauffeur je krijgt, kun je bij DriveMe zelf kiezen op basis van chauffeursklasse, tariefstelling en beoordelingen van anderen.

De grote voordelen van een studentchauffeur

Een studentchauffeur stelt je in de gelegenheid om te werken en te reizen. En in het comfort van je eigen auto (in tegenstelling tot een treincabine). Bij deze vorm van reizen komen vele voordelen kijken waaronder efficiency, rust/ontspanning en veiligheid. En dus is een studentchauffeur een verstandige keuze. Want zelfs al heeft een chauffeur in de economy klasse nog niet de ervaring die jij als bestuurder misschien wél hebt, het is altijd een veiligere keuze dan zelf rijden en werken onderweg, zoals telefoneren. (De kans is meer dan 75% dat je dat doet.)

Bekijk alle voordelen van een privéchauffeur.

Met een studentchauffeur kun je ontspannen werken, word je overal voor de deur afgezet – dus ook geen parkeerkosten – en loop je bovendien sterk verminderd kans op Coronabesmetting (t.o.v. het OV). De studentchauffeur kan op verzoek mondkapjes meenemen.

Het overgrote voordeel van werken terwijl je reist is dat je veel meer werk gedaan krijgt op een dag en daarmee de kans vergroot dat je ’s avonds niet meer met je werk bezig hoeft te zijn.

Een studentchauffeur boeken?


Door: Jeroen van der Kamp