Wil je voorkomen dat je ’s avonds laat nog met je werk bezig bent?
Met deze 6 tips word je minder afgeleid. Krijg je meer gedaan. En heb je dus meer vrije tijd. Wil wil dat nou niet?
1. Blijf uit de buurt van je email
Pak 2 momenten op de dag, hooguit 3, waarop je de inbox opschoont. Een half uur per sessie zou voldoende moeten zijn. De rest van de dag blijf je er zoveel als mogelijk vandaan. Toch een email schrijven? Gebruik een rechtermuisklik bij je emailicoon en vermijd je inbox. Je weet namelijk dat je bij het openen van je email altijd kijkt wat er nieuw is. En hoezeer je ook je mail hebt geopend om een mail te tikken, die ongeopende mails hebben een bijzondere aantrekkingskracht. Voor je het weet ben je weer mails aan het beantwoorden en ben je vergeten waarom je het mailprogramma opende.
2. Beperk je dagindeling
Om goed werk af te leveren is aandacht nodig. Deel je dag in 2, maximaal 3 blokken in waarbij je per blok 1 taak dedicated afhandeld. Je brein hoeft daardoor minder van het ene onderwerp naar het andere te switchen waardoor je meer (denk)energie over houdt. Zet kleine taken (meer dan 2 minuten werk maar minder dan 15) in je takenlijst en maak per week een blok van (bijv.) 2 uur vrij om deze lijst af te werken. Zo vergeet je niets en beperk je het ‘switchtasken’ gedurende de week.
3. Email is geen chatkanaal
Vraag jezelf altijd af: ‘is een antwoord van mij noodzakelijk’. Hoeveel mails krijg jij met daarin een enkele zin die geen enkele bijdrage levert aan het onderwerp. Een regel in iemands inbox bezet houden met alleen ‘bedankt’ of ‘top!’ is echt onzinnig.
Stel daarom ook vragen op een manier dat iemand kan volstaan met één mailtje terug.
“Ik zou graag met je af willen spreken om X te behandelen. Volgende week ben ik in de buurt. Kan ik op dinsdag om 15.00 uur bij je langslopen? Als dat niet lukt dan kan het ook woensdag om 09.00 uur. En vrijdag kan ik de hele dag online afspreken. Ik hoor graag van je. Y.”
Zo geef je de andere partij de kans om met een kort antwoord te volstaan.

4. Review je dag en start de volgende alvast op
Wat is er goed gegaan? Wat niet? Waarom niet? En hoe kan ik dat voortaan anders doen. Door dit vast aan het einde van de dag te doen word je snel wijzer over hoe je jouw dagen in moet delen. En minstens zo belangrijk: wat staat er voor morgenochtend op de planning. Is het een grote taak? Een project? Werk er dan alvast 15 minuten aan. Je zet je brein al in werking voor de volgende dag en de kans is groot dat je in de avond al ideeën krijgt die de volgende dag goed van pas komen.

5. Koop een noise canceling koptelefoon
Wil je zonder afleiding kunnen werken? Investeer in een goede koptelefoon. Je hoort geen geluiden meer die je aandacht opeisen. Je collega’s weten dat je (gefocussed) aan het werk bent. Ook enorm handig voor online calls!
En je kunt je favoriete playlist luisteren. Zet niet altijd nieuwe muziek op, want dat kan juist weer afleiden. Kies voor muziek die je al kent.
6. Pak je rust
Maak een lange wandeling. (Zelfs in de tijd van Socrates werd het al gedaan.) Niet alleen voor een beetje fysieke beweging, maar ook om de bovenkamer rust te gunnen.
Heb je afspraken buiten de deur? Laat je dan rijden door een chauffeur (via DriveMe). Ook al is het maar een uurtje rijden. Je moet namelijk ook weer terug. Misschien wel met wat vertraging. Even stoppen bij de pomp, parkeren bij je afspraak, stukje lopen, beetje file. Het kost allemaal tijd. Je bent zo 2,5 uur niet productief bezig en daarmee is 30% van je werkdag verloren gegaan.
Je reist veilig. Je bent productief. En je bent scherp bij je afspraken.
Dus! Wat is de beste manier om chauffeurs voor jouw rit te krijgen? Reserveer 12 tot 48 uur van tevoren. Dan bereik je de meeste chauffeurs en krijgt jouw rit de meeste aandacht. Met de groei van DriveMe (gaat behoorlijk lekker trouwens) en de dekkingsgraad van chauffeurs over Nederland zal de responstijd telkens korter worden.
