Timemanagement: op het juiste moment (n)iets doen

Voor elk werk zijn pauzes van belang. Even opladen en verfrist weer door. Met de toename in thuiswerken is het voor sommigen lastiger om pauzes te nemen. Velen van ons gebruiken de weggevallen reistijd eerder als extra werktijd dan als kans om met een wandelingetje de dag te beginnen of af te sluiten. Uiteindelijk maakt dat doorwerken je minder productief, dus goed om eens bij stil te staan.

Kenniswerk versus fysiek werk

Kenniswerk is anders dan fysiek werk. Voor fysiek werk is daglicht erg prettig en is samenwerken nodig, dus begin je met een team ’s ochtends vroeg met werken. Voor kenniswerk zijn vaak zowel daglicht als de aanwezigheid van anderen niet per se nodig. Sterker nog, ongeveer 20 procent van de kenniswerkers behoort tot de zogenaamde uilen die pas later op de dag echt alert zijn en dan hun beste werk doen.

Uur werk = uur opbrengst?

Ideeën over productiviteit worden net zo goed vaak bepaald door fysiek werk: een extra uur werk is een extra uur opbrengst. Als het jouw taak is om goede ideeën te hebben of een strategie te bedenken voor een nieuw product, dan is de kwaliteit van je aandacht zo belangrijk dat extra uren juist minder toevoegen. De beste ingevingen krijg je niet tijdens een extra uur werk na een lange werkdag met veel besprekingen.

Welke soorten werk heb je op jouw lijstje staan?

De meesten van ons heeft een mix van taken. Daarom is het handig om je taken te organiseren op de soort energie die ze van je vragen. Je kunt je taken ordenen naar:

  • Routine: relatief kort, kan met weinig energie
  • Focus: lang en vraagt veel focus
  • Creatief: kan kort en vraagt veel creatieve, denk-energie
  • Controle: lang en vraagt kritische energie

Als je dan van jezelf weet wat voor chronotype je bent, wanneer op de dag jij dus welke energie natuurlijk voor handen hebt, dan kun je voorkomen dat je routine-taken doet als je erg scherp bent en dat je probeert een harde noot te kraken als je gaar bent.

Lopend bellen

Velen van ons zitten nu langer achter een beeldscherm dan wanneer je op een kantoor zou werken. Ook de kijkrichting is alleen werkend een andere. Op een kantoor is er vaker wat te zien en gaat je blik vaker van je scherm dan thuis.

Deze typische inspanning vraagt om afwisseling. Dat kan zo eenvoudig zijn als regelmatig de blik van je scherm afhalen en de verte inkijken, als je werkruimte verte kent. Maar ook regelmatig beweging.

Welke taken kun je bijvoorbeeld lopend doen? Telefoongesprekken waarbij je niet allerlei documenten nodig hebt kun je lopend doen. Een presentatie bedenken of bedenken hoe je lastige feedback geeft, kan vast ook lopend. Voorkom dat je beweegtaken zittend doet en bundel ze voor een wandeling. De extra zuurstof die je al lopend krijgt, is een denk-bonus.

Stop als het lekker gaat

Stoppen met werken is best een kunst. Je bent lekker bezig, eindelijk eens aan dat lastige klusje begonnen, geen tijdverlies door files of trein die je moet halen. Tegelijkertijd is op een gegeven moment je creatieve energie wel op. En is het wel zo gezond ook tijd te maken voor andere dingen dan werk.

Hemingway schijnt het al eens gezegd te hebben: stop als je lekker bezig bent. Dan heb je een prettige herinnering aan je werkdag en weer zin om de draad op te pakken. Stop je als je aan het worstelen bent met een klus, dan is dat een zuur einde van je werkdag.

Ritueel om af te sluiten

Als je van jezelf weet dat je lastig loskomt van werk, kun je een minddump inbedden in een afsluitritueeltje:

  • De juiste muziek op
  • Bestanden van je bureaublad opruimen
  • Kijken naar de agenda van morgen
  • Werkplek leegmaken
  • Uitchecken met een laatste bericht op Teams of Slack

Te veel focus of vermoeidheid

Voor veel kenniswerkers geldt dat extra uren niet leidt tot meer productiviteit. Sterker nog, voor een aantal taken werkt te veel focus of vermoeidheid juist averechts. Met wat praktische ingrepen kun je bewuster naar je dag kijken en met pauzes en afwisseling een betere dag hebben.

Auteur: Arjan Broere 
Oorspronkelijke bron: https://www.frankwatching.com/