Eva Rietbroek: Mijn dag met een privéchauffeur…

Eva Rietbroek

En dan word je gevraagd of je een blog wilt maken over hoe efficiënt je kunt werken wanneer je gebruik maakt van een privé chauffeur. Een productieve dag door je je te laten rijden in plaats van zelf rijden. Dat leek me inderdaad heel efficiënt. Reistijd wordt ineens werktijd. Maar wat is beter dan het zelf te ervaren? Vandaar dat dit blog in de auto is gemaakt. Met privéchauffeur Dennis aan het stuur. In dit blog lees je hoe je een productieve dag kunt hebben door het inhuren van een privé chauffeur. Voor wie is dat handig, wanneer is het handig, de voor- en nadelen en nog wat tips om het extra efficiënt en effectief te laten verlopen vertel ik je in dit blog.

Een productieve dag, kies eerst voor online of op locatie

Sowieso is het, voordat je überhaupt nadenkt over het inhuren van een privé chauffeur, handig om kritisch na te gaan welke afspraken je op een andere locatie gaat uitvoeren.

Is het echt noodzakelijk om die vergadering op locatie af te spreken of kan dat ook gewoon online plaatsvinden? Dat levert sowieso al veel tijdwinst op.

Als afspraken toch op locatie moeten plaatsvinden plan dan zoveel van dat soort afspraken op één dag in en hou rekening met voldoende reistijd (files) tussen de afspraken.

Wanneer een privé chauffeur inschakelen?

Vanuit slimmer werken is het belangrijkste argument wellicht dat het gewoon veel efficiënter en effectiever is. Je kunt je veel beter focussen op jouw taken.

Heb je weleens zelf gereden en tegelijkertijd een online meeting gevoerd of ingewikkeld telefoongesprek? Buiten dat het niet professioneel over komt heb je toch geen 100% focus (zeker niet als het regent zoals vandaag) en is het gewoon gevaarlijk.

Voor wie is dat interessant, zo’n privé chauffeur?

Vaak denken mensen dat een privé chauffeur alleen is voor directeuren of hoge managers. Dat is wel een beetje het algemene beeld wat mensen hebben.

Overal hangt uiteraard een prijskaartje aan, maar je moet gewoon even kijken wanneer je in ieder geval break-even speelt.

Maak gewoon de berekening of het voor jou interessant kan zijn kostentechnisch. Wat is jouw uurtarief? Stel dat je 3 uur reistijd hebt. Als de kosten lager zijn dan drie keer jouw uurtarief is het al snel interessant. Het zal je verbazen hoe snel dit eigenlijk al het geval is. En hoe hoger je functie/ uurtarief hoe interessanter het natuurlijk is om je te laten rijden. Door een studentchauffeur of een directiechauffeur.

Het tijdstip waarop je een privé chauffeur inhuurt maakt overigens ook niets uit. Je kunt je ’s ochtends vroeg, maar ook midden in de nacht laten rijden. Handig als je om 9:00 in de ochtend een afspraak hebt in Maastricht als je in Friesland woont. Of gewoon een drankje wilt drinken in de avond. Of gewoon liever niet zelf rijdt. Of snel moe wordt van rijden.

Met een collega samen in de auto maakt voor de prijs niet uit tenzij je op verschillende plekken opgehaald dan wel thuisgebracht moet worden. Dus heb je met een collega een meeting waar je beiden moet zijn? Plan tijdens de autorit een overleg voor jullie samen. Hoe efficiënt is dat?

Voor ZZP’ers en andere ondernemers voor wie de woon-werk afstand aanzienlijk is of die veel meetings op locatie hebben is dit uiteraard ook interessant.

Wat voor auto?

Het maakt in theorie niet uit welke auto je hebt. Elke auto die rijdt (en is verzekerd) voldoet. Of je een lease auto hebt of niet. Een Porsche, Tesla of Mitsubishi. Wellicht is het alleen voor de chauffeur interessanter als hij of zij in een Mercedes rijdt maar het maakt dus niet uit. Wanneer je break even speelt is het sowieso interessant. Of je nou een Mitsubishi of Porsche hebt.

Welke taken in de auto uitvoeren voor een productieve dag?

Welke taken kun je zoals doen? In principe kan alles. Privé chauffeurs hebben een geheimhoudingsplicht dus vertrouwelijke telefoontjes en online vergaderen over belangrijke zaken kan allemaal.

Sowieso is het zinvol om slim met je tijd om te gaan en die dingen te doen die ook daadwerkelijk prioriteit hebben en niet in de auto alleen maar mailtjes te gaan beantwoorden. Lees hiervoor een blog over prioriteiten stellen.

Eigenlijk is het gewoon je werkplek in de auto. Je reistijd is alleen werktijd geworden.

Je kunt zoveel mogelijk focus aanbrengen door bijvoorbeeld nog een koptelefoon op te zetten met noise cancelling zodat je ook niet de weg of buitengeluiden hoort.

Wat ook handig kan zijn is om een soort tafelblad op je schoot te zetten waar je laptop en muis oppassen.

Voordelen en nadelen van het inhuren van een privé chauffeur

Er zijn mijn inziens veel meer voordelen te benoemen dan nadelen:

  • Snel terugverdiend. Wanneer je even snel een rekensom maakt is het al snel kostentechnisch verantwoord om een privé chauffeur in te schakelen;
  • Je hoeft niet zelf te rijden. Mocht autorijden niet je hobby zijn;
  • Het kost je minder energie. Als je zelf rijdt moet je toch goed opletten op het verkeer;
  • Je kunt vrijwel alle taken uitvoeren;
  • Je bent wat minder toegankelijk omdat je niet fysiek aanwezig bent en dat zorgt ervoor dat je wellicht minder vaak wordt gestoord (lees hier een eerder blog over afleiding).

Nadelen:

  • Het kost geld. Je kunt eenvoudig berekenen wanneer je break even speelt in ieder geval qua kosten;
  • Je kan niet even wandelen/ veranderen van houding. Uiteraard kan je dat wel afspreken met de chauffeur (even na een half uur stoppen om de benen te strekken, zou ik zeker doen).

Niet alleen in de auto productief maar ook op het werk (en ook jouw medewerkers)? Volg het IN CONTROL programma van Inzicht in orde

Wil je een productieve dag in de auto? Huur een privé chauffeur. Mij is het prima bevallen. Mijn blog is af, ik heb wat mensen kunnen bellen, taken kunnen afronden en mail kunnen beantwoorden. En ik kwam heerlijk ontspannen aan bij mijn afspraak.

Wil je niet alleen zelf productiever, efficiënter en effectiever werken in de auto maar ook op kantoor? Volg dan het IN CONTROL programma waarbij je minimaal een uur per dag aan tijd bespaart. Voor ondernemers én werknemers.

Door: Eva Rietbroek, inzichtinorde.nl