Hoe je de echte privéchauffeur herkent

DriveMe - Chauffeur achter het stuur

Wanneer je nog niet helemaal bekend bent met het fenomeen ‘privéchauffeur’ en dus nog geen referentiekader hebt, hoe weet je dan hoe goed jouw chauffeur is? Wij geven je wat inzichten hoe je een échte topchauffeur kunt herkennen.

1. Hij/zij is op tijd

2. Heeft respect voor jouw auto

3. Heeft respect voor jou

4. Kent (de taal van) de weg

5. Kijkt continue en ver voor zich uit

6. Communiceert actief

7. Vraagt of alles naar wens is

Met het boeken van een privéchauffeur koop je efficiency en gemak. Maar je legt ook een grote verantwoordelijkheid in de handen van een voor jou onbekend persoon. Deze chauffeur rijdt in jouw kostbare vervoersmiddel met jou (tevens kostbaar) op de achterbank van de auto. Kun je daarop vertrouwen? Of je met een goede chauffeur te maken hebt merk je snel genoeg. We geven je (inside) tips om snel de goede chauffeur te kunnen herkennen. Voor het gemak noemen we de chauffeur (m/v) in dit artikel ‘Bob’.

Bob is op tijd

Heb jij de chauffeur om 09.00 uur besteld, dan staat Bob om 08.50 voor je klaar. Bob zorgt ervoor dat hij wat voorbereidingstijd heeft zodat hij alvast de auto kan klaarzetten, kan opwarmen en de stoelen en spiegels goed kan zetten. De navigatie wordt ingesteld op het eerste bezoekadres en zodoende kunnen jullie ook om 09.00 uur vertrekken, en niet om 09.10 uur.

Bob heeft respect voor jouw auto

De privéchauffeur rijdt vlot maar defensief. In bochten rijdt Bob vaker wat langzamer. Bob doet dit expres, want Bob zorgt daarmee voor een comfortabele en veilige rijstijl. Maar Bob zorgt er wel voor dat jullie op tijd zijn. Is jouw type auto op voorhand bekend bij de privéchauffeur maar heeft hij er niet eerder in gereden? Dan zorgt Bob ervoor dat hij weet wat hij kan verwachten wanneer hij instapt en gaat rijden.

Bob heeft respect voor jou

Jouw privéchauffeur begrijpt dat jij een chauffeur inschakelt omdat je productief wilt zijn of juist wilt rusten tijdens de reis. Dat betekent dat Bob alleen op de door jou gewenste momenten praat en je verder met rust laat. Zo nu en dan kan Bob een korte vraag stellen, maar daarover later meer. Bob is jouw assistent voor een dag(deel) en kent daarom een zeer dienstverlenende instelling. Een andere manier om respect te tonen is de representativiteit. Een privéchauffeur houdt rekening met de specifieke wensen van een opdrachtgever. Zijn die niet bekend? Dan komt hij in optima forma voor de dag. Daarnaast heeft Bob respect voor jouw gezin. Staat Bob in alle vroegte voor je klaar? Dan stuurt hij eerst een SMS of app om daarmee de rest van het gezin niet wakker te maken.

Bob kent (de taal van) de weg

Een goede privéchauffeur neemt de tijd om de dag met jou goed voor te bereiden. Dat betekent dat hij onderzoek doet naar de route naar jouw huis om zodoende op tijd voor je klaar te staan, maar uiteraard ook goed bestudeert waar jullie naartoe moeten, hoe jullie daar komen en ook in het geval van oponthoud door bijvoorbeeld files. Onderweg houdt Bob perfect in de gaten wat het andere verkeer doet, wat de beste snelheid voor dat moment is en wat het meest comfortabel voor jou is. Jouw topchauffeur laat zich zien in het drukke verkeer; hij voorkomt dat er stevig geremd moet worden, hij rijdt comfortabel over vluchtheuvels en rotondes en voorkomt dat de auto over oneffenheden in de weg rijdt die ongemakkelijk voor jou aanvoelen.

Bob kijkt continue en ver voor zich uit

Meer dan 75% van de automobilisten gebruikt de tijd in de auto om zakelijke telefoongesprekken te voeren. In zekere zin is dat optimaal gebruik maken van de tijd achter het stuur. Maar vergis je niet in de gevaren die dit met zich meebrengt. Niet alleen ben je dikwijls al rijdend met je telefoon bezig (je moet toch iemand opzoeken in de contactenlijst) maar bellen zorgt ook voor tunnelvisie. Want zo werkt het wel. Als je heel druk bezig bent met het verkeer voer je geen goed gesprek en als je een heel goed gesprek voert ben je niet bezig met het verkeer. Mee eens?

Bob kent dat probleem niet. Bob kijkt continue om zich heen, scant de omgeving op mogelijke gevaren en is zich de gehele tijd bewust van zijn positie op de weg en in het verkeer. En om jou zo comfortabel mogelijk rond te rijden kijkt Bob voor zich uit. Vér voor zich uit. Zodoende kan hij feilloos aanvoelen wanneer hij de auto kan laten rollen of juist een beetje gas bij moet geven om zodoende uiteindelijk zo min mogelijk te hoeven remmen.

Communiceert actief

Een privéchauffeur met de juiste dienstverlenende instelling zal met jou overleggen hoe je wilt in- en uitstappen en begeleid je daarin. Ook overlegt hij met jou waar hij – en hoe laat – klaar zal staan tegen het einde van je afspraken. Uiteraard let Bob ook op status van het accupakket van de auto en laadt op indien noodzakelijk. Bob vraagt aan jou of hij je nog met andere zaken kan helpen dan alleen het chaufferen en niet in de laatste plaats belangrijk: Bob vraagt of alles naar wens is. Is de temperatuur in de auto goed? De radio op de juiste zender? Maar Bob vraagt niet of zijn rijstijl goed is. Want dat is ‘ie.

Bob weet ook hoe hij jullie op de juiste manier aanmeldt bij aankomst op de afspraaklocatie en Bob begrijpt ook dat alles dat in de auto besproken wordt, in die beslotenheid moet blijven.

Voldoet jouw chauffeur aan dit profiel, dan heb je een écht goede privéchauffeur achter het stuur.

Op het platform van DriveMe worden opdrachtgevers aan zelfstandige privéchauffeurs gekoppeld. Daar is het een platform voor. Maar DriveMe wil meer zijn dan alleen een platform met een koppelwerking. DriveMe moet een platform zijn waar privéchauffeurs zich altijd uit kunnen laten dagen en bij kunnen leren. Bij toetreding tot het platform wordt in specifiek gelet op bovengenoemde aspecten, en meer. Op deze manier krijgt de opdrachtgever de best mogelijke chauffeur tegen de best mogelijke prijs; variërend van een studentchauffeur tot een gecertificeerde directiechauffeur.

Door: Jeroen van der Kamp