12 Tips voor ijzersterk rijgedrag

10 tips voor ijzersterk rijgedrag

Simpele gebruiken die jouw reis aanzienlijk veiliger kunnen maken! We hebben er 12 voor je verzameld.

1. Focus
Je levert beter werk af wanneer je geconcentreerd bent. Dat geldt voor alles in het leven. En dus ook voor autorijden. Je rijdt in een gelegaliseerd moordwapen. Want vergis je niet. Je voertuig wordt een potentieel moordwapen worden wanneer je zonder aandac1ht rijdt.

2. Mobiel weg
De mobiele telefoon is de verwoestende factor op ieders concentratie en productiviteit. Volksafleider nummer 1. De mobiele telefoon. We zijn zo gewend aan onze PC dat we hem gebruiken op elk moment dat we even niet geëntertaind worden. De rij in de supermarkt. Wachtend op de trein. Tijdens het reclameblok op televisie. En helaas ook in de auto met dikwijls heel nare gevolgen. Leg de telefoon weg voor het (korte) stuk dat je moet rijden. Blijf ervan af. Of laat iemand anders het handsfree telefoongesprek initiëren.

schade bij parkeren

3. Extra aandacht met in- en uitparkeren
Ben jij wel eens met je telefoon bezig in de auto? Vast niet wanneer je de auto in- of uitparkeert. Waarom niet? Om dat je weet dat je daar extra gefocust moet zijn op netjes in- of uitparkeren en het voorkomen van schade. Let altijd extra goed op. Kijk van tevoren waar fietsen, paaltjes en bomen zich bevinden t.o.v. jouw auto. En neem je tijd. Haastige spoed is met in- en uitparkeren je slechtste vriend.

4. Rij relaxed
Wat geldt voor het in- en uitparkeren, geldt ook voor de rest van de reis. Haastige spoed is zelden goed. Te hard rijden levert enorm veel risico’s op terwijl de gewonnen tijd marginaal is. 80 rijden op een stukje waar je 50 km/u toegestaan is. Wat levert het je op? Een verkeerslicht dat je daardoor wél haalt? En wat levert je dat aan het einde van de rit op? Een minuut tijdwinst. Misschien twee? Staat dat in verhouding tot de mogelijke boete van € 346,-? En het gevaar dat je vormt voor iedereen op en naast de weg? En je gemoedstoestand tijdens het rijden? Dus rij relaxed. Rij ‘Zen’. Je komt er wel. Die paar minuten tijdwinst maken echt het verschil niet.

5. Maak een plan van vertrek
Wanneer je ergens aankomt met de auto, bedenk dan hoe je op de meest veilige manier daar weer weg kunt rijden. En hou daar rekening mee bij het parkeren van de auto. Let daarbij voornamelijk op wat je kunt zien op het moment dat je later in de auto stapt en weg wilt rijden. Goed zicht is cruciaal voor een veilig vertrek.

afstand houden

6. Hou afstand
Wees geen bumperklever. Het is de allergrootste irritatie in het wegverkeer. Weggelegd voor bestuurders met een te groot ego. Die zichzelf belangrijker vinden dan ieder ander op de weg. En bovendien te dom zijn om te snappen dat de tijdwinst maar marginaal is.. Blijf relaxed en hou – zeker op de snelweg – een seconden of 3 afstand tot je voorligger. Zorg ervoor dat je iedere situatie kunt blijven overzien.

7. Een goede zitpositie
Vuistregel: in een normale zitpositie moet je de binnenkant van je polsen op de bovenkant van je stuur kunnen leggen zonder daarbij naar voren te moeten komen. Een goede zitpositie zorgt ervoor dat je minder snel moe wordt achter het stuur en dat je optimaal kunt reageren op onvoorziene omstandigheden op de weg. (Ga dus zeker niet ‘liggen’ achter het stuur.)

8. Spiegels afstellen
Stel de buitenspiegels zó af dat je de auto precies nét niet meer ziet. Door je hoofd een klein stukje opzij te bewegen zie je de auto wél. Met deze afstelling heb je de dode hoek zo veel als mogelijk verkleind. En wanneer je wilt zie je alsnog de zijkant van de auto. Handig bij het parkeren.

9. Laat een auto rollen
Maak gebruik van de snelheid van je auto. Zie je een verkeerslicht op rood staan? Laat je gas op tijd los en laat je auto rollen naar het verkeerslicht. Wat voor zin heeft het om veel gas te blijven geven en op het laatste moment te remmen? Het kost brandstof en remblokken. Door een auto te laten rollen vergroot je de kans dat je bij het verkeerslicht weer door kunt rijden zonder tot een volledige stop te zijn gekomen.

bandenspanning

10. Een veilige auto
Werkt alles aan jouw auto? Doen de ruitenwissers het goed? Je koplampen? En het profiel van je wielen? Check je auto regelmatig op zaken die van directie invloed zijn op jouw (en andermans) veiligheid. Bandenspanning, airco, ruitenwisservloeistof, profiel op je banden. Check het vaak!

11. Stoor je niet aan een ander
Er leven ruim 7 miljard mensen op deze aarde. In Nederland zijn het er meer dan 17 miljoen. En met bijna 9 miljoen auto’s in Nederland kán het niet anders dan dat je vandaag of morgen een hufter in een andere auto tegenkomt. Het is simpelweg onmogelijk. Bestuurders die te hard rijden, op het laatste moment in- of uitvoegen. Bezorgbusjes die in de weg staan. Mensen die rechts en links inhalen. Over de vluchtstrook rijden. Het gebeurt. En morgen gebeurt het weer. En de dag daarna ook. Stoor je er niet aan. Scheelt een hoop onrust en ruzie. Laat het gaan.

12. Rij onafhankelijk
Heb je de weg helemaal voor jezelf? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de veilige reis. Maar je bent nooit de enige weggebruiker. Het wordt ook alleen nog maar drukker op het Nederlandse wegennet. Zorg dan dat je niet afhankelijk bent van een andere automobilist. Blijf zoveel als mogelijk weg bij andere weggebruikers door goed afstand te houden. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een kruispunt waar jij groen krijgt. Kijk toch altijd goed opzij en reken er niet automatisch op dat andere weggebruikers stoppen voor rood. Ga ook niet rijden in de dode hoek van een vrachtwagen of stijf naast een andere auto in een scherpe bocht op een tweebaansweg. Als de automobilist in de bocht een stuurfout maakt, dan beland jij ook in de vangrail. Blijf er dan net achter zitten voor een goed overzicht.

Met een privéchauffeur via DriveMe ben je verzekerd dat hij al deze tips in de praktijk brengt. Jij hebt daarmee altijd een comfortabele en veilige reis waarbij je ongestoord kunt werken. Ben je er niet zeker van dat jouw auto 100% veilig is? Laat jouw privéchauffeur dan in de wachttijd de auto controleren. De banden op spanning brengen. Misschien de auto even wassen. Vloeistofjes bijvullen. Doen ze met alle liefde!