Werken en forenzen met Corona

DriveMe blog corona

COVID-19 heeft ons leven aardig overhoopgehaald. De opgebouwde routine van wonen en werken moest abrupt op de schop. Nu de crisis voortduurt kijken we als samenleving meer naar een compromis. Permanent thuiswerken gaat niet. Focussen is lastiger, en we hebben collegialiteit op zijn tijd nodig voor efficiëntie en saamhorigheid. Terug naar het oude gaan is onverantwoord, maar een middenweg is mogelijk. Dit blog verzamelt kennis en ideeën om het nieuwe woon-werkritme gestalte te geven. 

Thuiswerken is eenzaam

UTIA Virtual Coffee Break—May 1, 2020 — Utah Translators and Interpreters  Association

Tijdens de piek van het coronavirus moest er snel een manier gevonden worden om de verspreiding van het virus in te dammen en toch de economie te laten doordraaien. De tertiaire sector met zijn kantoorbanen is in Nederland gigantisch groot. Moderne communicatiemiddelen maken het voor een kantoorklerk relatief makkelijk om thuis te werken en toch in contact te blijven met managers en collega’s. Hoewel het kan voor vele werkenden in Nederland, is het verre van ideaal. Thuis heb je meer af- en verleidingen. Je blijft wat langer in bed liggen, neemt te lang pauze tussendoor, je zet de TV aan etc. Als de rest van het gezin thuis is, loert er helemaal gevaar. Met veel discipline kun je je hier wel tegen verzetten, maar niet voor altijd. De werkplek is praktisch dezelfde als waar je vanochtend opstond en in pyjama met slaap in de ogen rondliep. Er is geen duidelijke overgang van wonen naar werken geweest op het moment dat je serieus aan de slag moet. Eenmaal volledig gefocust op je werk doemt er ineens een vraag op die je aan een collega wilt stellen. Vroeger zat zij tegenover je en was contact leggen zo gebeurd. Nu moet je haar eerst in een chatprogramma opzoeken en moet zij maar net beschikbaar zijn. Je ziet efficiëntie op bepaalde plekken hard achteruitlopen.

De koffiepauze: eerst vanzelfsprekend, nu begeerlijk

Het afwisselen van jouw werkplek is belangrijk. Reizen naar het werk, de koffie- en lunchpauze, een praatje met een collega, een werkbespreking in de vergaderruimte en aan het einde van de dag weer de frisse buitenlucht in. Regelmatig een korte pauze nemen houdt je scherp, en interactie met collega’s kan ook voor de nodige ontspanning zorgen; de bekende prietpraat bij de koffieautomaat heeft echt een functie. Uit onderzoek blijkt dat ingeplande pauzes ervoor zorgen dat werknemers tevredener zijn met hun werk, een stapje meer zetten en er is minder kans op emotionele uitputting. Je voelt je als werknemer onderdeel van een team, en je ervaart de resultaten van de samenwerking. Daar kan geen Zoomsessie tegenop. Thuiswerken zal blijven, maar niet alle dagen van de week. Dat kunnen wij als mensen gewoon niet aan. Bedrijven zouden kunnen denken aan een soort ploegendiensten. Dan verspreid je het aantal mensen dat naar kantoor komt tijdens een week. Het ontlast ook het Nederlandse wegennet. 

Het potentiële gevaar op de werkvloer

De verspreiding van COVID-19 is een reëel gevaar als veel mensen bij elkaar komen. Aziatische landen bewijzen dat kantoren kunnen blijven functioneren in coronatijd. Drie elementen zijn essentieel. Ten eerste is luchtverversing van vitaal belang. Een ruimte of gebouw moet hele goede ventilatie hebben. Dit wil zeggen dat ‘oude’ lucht wordt afgevoerd en ‘nieuwe’, verse buitenlucht wordt toegevoerd. Een recent incident (24 augustus 2020) in een Starbucks in Zuid-Korea bewijst het belang van goede ventilatie. Een besmette man zat naast de airco en heeft 56 andere klanten besmet doordat zijn aerosolen zijn verspreid in het gebouw. Koreanen dragen hun mondkapje structureel, maar natuurlijk niet tijdens eten of drinken. Geen enkele werknemer is besmet geraakt, waarschijnlijk omdat zij tijdens hun hele dienst het mondkapje bleven dragen. 

Dat brengt ons bij punt twee, het belang van het dragen van mondkapjes. Het bovenstaande nieuws geeft aan dat in binnenruimtes enkel afstand houden niet genoeg is. Het kapje houdt de aerosolen die de drager uitademt tegen, een kapje houdt geen (of weinig) druppels tegen die van buitenaf komen. Dus is het belangrijk dat alle werknemers mondkapjes dragen om een effect te hebben. Onderzoek wijst uit dat het dragen van een lapje de kans op verspreiding van COVID-19 met 80% vermindert. 

Punt drie gaat over de plek waar het meeste risico loert, namelijk de bedrijfskantine. Tijdens het eten en drinken doen we ons mondkapje af, en we zitten binnen. Om het risico te verkleinen zijn plastic schermen, zoals we die ook vinden bij kassa’s in winkels, een goed idee om op tafels te plaatsen. Op een vierkante tafel plaats je plexiglas als een plusteken. Zo is er plek voor 4 mensen om aan één tafel te eten en kun je elkaar zien en met elkaar praten. Het plastic scherm houdt spatwater dat uit de mond komt tegen. Aerosolen komen natuurlijk nog steeds in de lucht, maar als de ventilatie in orde is, is het risico op verspreiding erg klein.

Werken en reizen

Zoals je hebt kunnen lezen is het mogelijk voor bedrijven om verantwoord werknemers en gasten te ontvangen. Dus ook het bezoeken van zakenrelaties is weer mogelijk. Dit moet soms ook gebeuren, altijd maar via Skype contact hebben is geen doen.

En nu we weer gaan reizen voor onze afspraken, wordt de privéchauffeur weer relevant.

Het hoe en wat over autorijden vanaf 4 mei en in Fase 0 in Spanje

Net als vóór het coronatijdperk is het prettig en efficiënt om door te werken tijdens reistijd. Het lijkt misschien risicovol om met een vreemdeling in de auto te gaan zitten, maar het is heel goed te doen mits iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en voorzorgsmaatregelen treft. De afgelopen 2 maanden zijn er veel ritten via het platform gereden en die zijn allemaal prima verlopen. Als één van beide partijen verkouden is of anderszins zich niet lekker voelt, moet je de rit afblazen. De gok die je neemt is te groot. 
Vóór de rit desinfecteert de chauffeur oppervlakken die je vaak aanraakt. Denk aan deurklinken, kofferbakknop, stuurwiel, versnellingspook, infotainmentscherm en aircoknoppen. Tijdens de rit dragen bestuurder en passagier natuurlijk een mondkapje. Met een privéchauffeur wil je waarschijnlijk telefoneren en door al dat praten stoot je heel wat aerosolen uit. Houd de mondkap dus te allen tijde op.

Net als in gebouwen is het van essentieel belang dat schone lucht van buiten wordt aangevoerd en ‘vieze’ binnenlucht wordt afgevoerd. Gebruik dus in de auto nooit de recirculatieknop. Wetenschappelijk onderzoek is er nog niet helemaal uit, maar anekdotisch bewijs suggereert dat coronadeeltjes als het ware mee kunnen worden genomen in de luchtstroom van bijvoorbeeld een ventilator. Daarom lijkt het het beste om de airco voorin de auto aan te zetten en achterin de auto een raam op een kier te zetten. Hierdoor creëer je doorstroming in de cabine. 

Stimuleer de economie

COVID-19 heeft de hele wereld ontregeld, maar nu dat het stof is neergedaald kan het oude leven voorzichtig worden opgepakt. Anders houden we het als samenleving onmogelijk vol. En met enkele aanpassingen kunnen we oude gewoonten weer oppakken. Niet meer helemaal als vanouds, maar het komt in de buurt. Denk ook eens aan alle sectoren die door deze crisis zijn geraakt. De chauffeursmarkt is daar één van. Deze vakvrouwen en -mannen staan te popelen om hun rijkunsten weer te vertonen. Jij kan weer zakenrelaties of collega’s bezoeken en lekker doorwerken tijdens de rit. En zij vervoeren je graag op verantwoorde wijze. Het kan echt. Daarom is het juist nu het moment om een privéchauffeur te proberen. Het is veilig en efficiënt, en dat was het altijd al. 

Meld je aan op DriveMe zodat je eenvoudig een chauffeur kunt boeken wanneer je daar behoefte aan hebt.Door: Yves Crijs